Loading ...
Sorry, an error occurred while loading the content.

5666Re: routing incorrect

Expand Messages
  • marc_pd4u
    Apr 1, 2011
    • 0 Attachment
      John,

      Set the quality value low for all INP3 links (i.e.also to other BPQ stations like UT1HZM) or merely to XNet stations?

      Marc

      --- In BPQ32@yahoogroups.com, "John Wiseman" <john.wiseman@...> wrote:
      >
      > Marc,
      >
      > XNET stations generate stupidly high quality values for AX/UDP NETROM
      > connections. This is due to the algorithm used to convert INP3 Round Trip
      > times to NETROM qualities - it is fine for radio links with an RTT of
      > several seconds, but gives values over 250 for subsecond links.
      >
      > The best solution is to run INP3 on all links from BPQ32 to XNET, and other
      > software that insists on using INP3. BPQ32 will then use the INP3 round trip
      > times, and ignore the spurious NETROM qualities.
      >
      > To enable INP3, you need to lock a route to the staion, with the quality set
      > very low (but not zero) and the INP3 Flag Set, eg
      >
      > PI1YSM-10,1,P,0,0,0,1 where P is the AXIP port number.
      >
      > 73,
      > John
      >
      >
      >
      >
      > _____
      >
      > From: BPQ32@yahoogroups.com [mailto:BPQ32@yahoogroups.com] On Behalf Of
      > marc_pd4u
      > Sent: 31 March 2011 14:04
      > To: BPQ32@yahoogroups.com
      > Subject: [BPQ32] routing incorrect
      >
      >
      >
      >
      > Hi all,
      >
      > I have an AX/UDP link to UT1HZM-5. And UT1HZM-5 only has AX/UDP links to me
      > and VK2DOT. But I have several links to XNet servers: PI1YSM-10 and VE2PKT.
      >
      > Now what happens: after a while I can't connect to UT1HZM-5 anymore,
      > although he is in my routin list ánd is active, because the routing is
      > directed to PI1YSM-10 (i.e. a XNet station). When i connect to PI1YSM-10 and
      > give the command "n ut1hzm-5" then PI1YSM responds:
      >
      > Xnet PI1YSM-10}
      > *** route: PI1YSM-10 PI1CDR VE2PKT-3 PI8APE-12 ? ? ? ? ? ? ? Pi1YSM-10*
      >
      > I have noticed that XNet servers work faster sometimes and thus a route via
      > XNet stations is often preferred if there are several paths to a station.
      > But the "alternative" path is via my server PI8APE-12, so can't be a faster
      > connection...
      > So why is Pi1YSM-10 routing to UT1HZM-5 first via PI8CDR and VE2PKT instead
      > of directly to me, i.e. :
      > route: PI1YSM-10 PI8APE-12 UT1HZM-5 PI8APE-12 PI1YSM-10*
      >
      > When I choose "Clear nodes and reread config" all is FB again. But then it
      > is necessary to restart my node every 24h or so...
      >
      > Marc, PD4U/PI8APE
      >
      > http://pd4u.dyndns.org
      >
      > Marc
      >
    • Show all 27 messages in this topic